Zašto početi s depilacijom u jesenskim mjesecima?

Zašto početi s depilacijom u jesenskim mjesecima?

Većina je nas jedva dočekala hladnije jesenske dane, između ostalog i kako bismo napokon mogle prestati brinuti o depilaciji i „sakriti“ noge u trapericama i dugim hlačama. Međutim, upravo su jesen (ili najkasnije početak zime) najbolje vrijeme kada krenuti s depilacijama, kako bi se do sljedećeg ljeta dlačice prorijedile, njihov rast usporio, te smanjio broj uraslih dlačica. Nastavimo li sada s povremenim, ali redovitim depilacijama, „ljetne“ depilacije polučit će puno bolje rezultate i rezultati „ljetnih“ depilacija bit će dugotrajniji.


Tajna u ranoj fazi rasta dlačica

Idealno vrijeme za otklanjanje dlačica je njihov rani stadij, tzv. anagena faza. U toj su fazi dlačice „aktivne“ – to je faza njihova rasta. Kada se dlačice opetovano odstranjuju u ovoj fazi, folikuli i strukture odgovorne za rast dlačice slabe, što u konačnici dovodi do sporijeg rasta dlačica i njihovog prorjeđivanja.

Čekamo li ljeto za prvu depilaciju, dlačice će već biti u poodmakloj tzv. katagenoj fazi, u kojoj one miruju i rezultati depilacije neće biti jednaki. Njihovo odstranjivanje lančano će aktivirati anagenu fazu nove dlačice, pa zato depilacija „manje traje“, odnosno trebamo se češće depilirati. Također, dlačice u anagenoj fazi su mekše, pa se tijekom depilacije manje lome, što znači da ih se lakše odstranjuje s korijenom.   

Najbolji se rezultati postižu kada ostvarite rutinu u kojoj ćete dlačice odstranjivati u njihovoj anagenoj fazi. Depilirate li se svaka tri do četiri tjedna tijekom zimskog perioda, razmak među depilacijama tijekom ljetnih mjeseci će se povećati na šest ili više tjedana.


Brojne druge prednosti

Zimi većina nas ima problema sa suhom kožom, pa je redovita depilacija odlična prilika za odstranjivanje odumrlih stanica s površine kože. Rezultat je zdrava i glatka koža koja će puno bolje upijati i iskorištavati prednosti hidratantnih krema i drugih preparata koje koristite.

Ukoliko se redovito depilirate, s vremenom će folikuli dlačica početi slabjeti, pa će i sam proces odstranjivanja dlačica biti manje bolan.


Kako se pripremiti za depilaciju?

Hidracija kože. Vrlo je vjerojatno da je osobama sa suhom kožom depilacija bolniji proces nego onima koji taj problem nemaju. Suha koža zatvara pore, a što su pore više zatvorene, to su i dlačice teže za uklanjanje. Njegujte svoju kožu i koristite sredstva koja pomažu hidraciji kože tijekom cijele godine.

Napravite peeling. Nekoliko dana prije dolaska na tretman (nikako neposredno pred dolazak!) napravite lagani peeling, kako biste „oslobodili“ moguće zarasle dlačice. Na taj ćete način „izvući“ i one dlačice koje rastu pod epidermom, te će depilacija biti uspješnija. Nekoliko dana nakon depilacije, napravite još jedan peeling, ovaj put kako biste spriječili da nove dlačice počnu rasti „pod kožom“ i izazovu neugodno crvenilo ili prištiće.

Mjesečnica. Izbjegavajte depilaciju nekoliko dana prije ili tijekom mjesečnice. Gotovo je polovica žena tijekom tog perioda posebno osjetljiva, pa će njima i depilacija tada vjerojatno biti bolnije iskustvo.

Koristite hladne obloge. Ukoliko imate osjetljivu kožu, te vam se nakon depilacije uredno pojavljuje crvenilo ili otekline – koristite hladne obloge, u ovom su slučaju vrlo djelotvorni za sprječavanje upala i oteklina.

Ne čekajte predugo. Optimalno vrijeme za depilaciju je kad one narastu do cca 5 do 7 milimetara. Kada su prekratke, postoji mogućnost da vosak „ne uhvati“ baš svaku. Kada su preduge, više će boljeti.

Tople kupke i treninzi. Izbjegavajte tople kupke i treninge odmah nakon depilacije. Dozvolite i koži da se odmori.


Započnite s depilacijom na vrijeme i iskoristite super popust od 33% tijekom studenog u Studiju Noa – depilacija cijelih nogu za samo 100 kuna!