Sportska masaža

Sportska masaža

Sportska masaža poseban je oblik masaže, a njen je cilj pomoći mišićima da se opuste i oslobode napetosti. Sportska masaža može biti prilično bolna i uzrokovati upalu mišića, ali je izrazito važna za one koje se izlažu sportskim naporima.


Sportsku masažu mogli bismo opisati kao sistematsku i kontroliranu manipulaciju mišićima. Ovaj je tretman vrlo važan element za sve one koji se izlažu sportskim naporima, pa je sportska masaža u novije vrijeme postala i sastavni dio treninga brojnih uspješnih sportaša.

Tehnike masaže, metode i ciljani dijelovi tijela i mišići ovise o sportu kojim se klijent bavi. U sportskoj se masaži tako mogu koristiti metode švedske masaže, zatim tzv. effleurage , petrissage, kompresija, frikcija i brojne druge, ovisno o potrebama sportaša, te o sportu kojim se bavi, a sve kako bi se postigao maksimalni potencijal mišića i smanjila mogućnost ozljeda u budućnosti. Sportska se masaža može koristiti kao sastavni dio programa rehabilitacije nakon ozljede.


Smanjuje li masaža mogućnost ozljede u sportu?
Ozljeda je najveća noćna mora svakog profesionalnog sportaša. Ne samo zbog boli i dugog perioda rehabilitacije, već i zbog stvaranja potencijala za daljnje ozljede. Sportska masaža je posebno osmišljen tretman koji ciljano povećava prokrvljenost tkiva, smanjuje napetost u mišićima, te na različite druge načine povoljno utječe na organizam, kako bi se u konačnici smanjila mogućnost ozljeda.


Koji su učinci sportske masaže?
Sportaši koriste sportsku masažu kako bi povećali pokretljivost zglobova, smanjili napetost u mišićima, smanjili intenzitet ili eliminirali pojavu grčeva, poboljšali spavanje, i općenito poboljšali svoje zdravstveno stanje. Sportska masaža koristi se i za brži oporavak nakon napornih treninga, natjecanja ili ozljeda. No, osim mišića, masaža povoljno utječe i na čitav organizam. Treneri i fizioterapeuti sportašima preporučuju masažu zbog njenih psiholoških prednosti: opuštanja, smanjenja napetosti, povećanja koncentracije, boljeg raspoloženja.


Koliko često se preporučuje tretman sportske masaže?
Sve ovisi o tome kojim se sportom bavite i koji je intenzitet vaših treninga. Sportašima koji se bave sportovima u kojima se puno trči i čiji su treninzi izuzetno intenzivni preporučuju se po dva tretmana tjedno. Sportašima koji su skloniji ozljedama ili se oporavljaju od ozljeda možda i češće, sve dok ozljeda ne zacijeli i ne postignu puni spektar pokreta. Osobama koje se amaterski bave nekim intenzivnim sportom, može biti dovoljno i jednom tjedno. Većini ljudi koji samo povremeno vježbaju dovoljan je i jedan tretman mjesečno.


Kome je sportska masaža namijenjena?
Prvenstveno sportašima, no tretman će dobro doći i rekreativcima/amaterima koji se povremeno bave intenzivnim sportovima ili onima koji se često bave manje intenzivnim aktivnostima poput primjerice (brzog) hodanja.