Ručna limfna drenaža

Ručna limfna drenaža

Tako mali, a tako važan – limfni sustav izuzetno je važan u obrani tijela od štetnih mikroorganizama, u odstranjivanju toksina iz tijela i brojnih drugih funkcija od životne važnosti. Cirkulacija limfe u tijelu ovisi o radu mišića, dubokom disanju i drugim aktivnostima, pa ju je dobro tu i tamo malo „pogurati“ limfnim žilama, a jedna od najboljih metoda je upravo ručna limfna drenaža.


Što je limfa?
Limfa je jedna od tekućina u organizmu, koja je po sastavu slična krvnoj plazmi. Nastaje kao vanstanična tekućina koja ulazi u limfne žile putem filtracije. Ovisno o tkivu kojeg opslužuje, sastav limfe može biti različit, a ona igra vrlo važnu ulogu u našem organizmu. Osim što prenosi masti iz probavnog sustava u krvotok, limfa igra veliku ulogu za naš imunitet, brani organizam od stranih mikroorganizama, izbacujući toksine iz organizma.

Što je ručna limfna drenaža?
Za razliku od krvi i krvožilnog sustava, limfni sustav nije zatvoren, nema središnju pumpu koja tjera limfu kroz limfni sustav, pa je masaža u vidu ručne limfne drenaže odličan način da se dodatno potakne kolanje limfe organizmom. U ručnoj limfnoj drenaži, naši terapeuti koriste lagani pritisak na mišićna tkiva, usmjeravajući limfu u limfne čvorove kojih najviše ima u području pazuha i prepona. Ovaj tretman poboljšava imunitet, ubrzava metabolizam, smanjuje natečenost i pomaže tijelu u oslobađanju toksina i štetnih tvari.

Zašto odabrati ručnu limfnu drenažu?
S obzirom da limfa cirkulira organizmom zahvaljujući kontrakcijama mišića, negativnom tlaku u prsnom košu, pulsiranjem arterija, te grčenju i opuštanju glatkih mišićnih vlakana u limfnim žilama, razne okolnosti mogu utjecati na sporiji protok limfe kroz organizam. Sporiji protok ili blokada cirkulacije limfe mogu biti uzrokom čestih prehlada i gripe, bolova u zglobovima, glavobolje i migrena, menstrualnih grčeva, artritisa, pomanjkanja apetita, umora, čestih promjena raspoloženja, depresije, akni i celulita. Stoga, ako imate neke od ovih simptoma i niste ih se uspjeli riješiti na druge načine, svakako vam preporučujemo ručnu limfnu drenažu, kako biste na taj način pomogli organizmu da se „samoregulira“.

Koje su prednosti ručne limfne drenaže?
Već smo spomenuli da ručna limfna drenaža potiče kolanje limfe organizmom, a jedan od rezultata zdravog limfnog sustava jest i zdrava i blistava koža. Limfna drenaža preporuča se i kod ozljeda u sportu jer potiče zacjeljivanje tkiva, te posebno osobama koje su sklone zadržavanju vode.
Još jednom valja spomenuti i najveću prednost limfne drenaže, a to je poboljšanje imuniteta i sposobnost organizma da se brani od štetnih tvari, virusa i da se rješava toksina.

Što još trebate znati o tretmanu ručne limfne drenaže?
Baš kao i kod svake druge masaže, nemojte konzumirati teške obroke dva sata prije dolaska. Ako ste baš gladni, radije pojedite neki lagani snack. Pijte više vode prije masaže i svakako nakon masaže, kako biste pomogli tijelu u odstranjivanju toksina.

Ovo nije dubinska masaža, vjerojatno će vas iznenaditi koliko je tretman nježan, ali je moguće da se nakon prvih tretmana osjećate umornima ili pomalo odsutnima. To je normalna reakcija tijela, s obzirom da ova masaža značajno potiče cirkulaciju limfe i odstranjivanje toksina, a veći unos vode pomoći će i kod toga. Češće i obilnije mokrenje također spadaju u normalne reakcije tijela na dobro odrađenu ručnu limfnu drenažu.

Ako ne odmah nakon masaže, sljedećeg dana ćete se zasigurno osjećati puno bolje – imat ćete više energije, bit ćete manje otečeni, lakše ćete se kretati.