Masaža stopala / Refleksologija

Masaža stopala / Refleksologija

Jeste li znali da na našim stopalima imamo više od trideset refleksnih točaka? Svaka od tih refleksnih točaka „odgovorna je“ za određeni organ ili određeni dio tijela. Pravilnim pritiskom, stimulacijom ili masažom pojedinih točaka i dijelova stopala možemo uvelike poboljšati rad pojedinih organa i ublažiti većinu tegoba. Ako nikad niste isprobali ovu metodu – vrijeme je da joj pružite šansu!


Masaža stopala već je dugo vremena u svijetu jedna od najpopularnijih vrsta masaže. Primjenom pritiska na različite dijelove stopala, doslovno osjećamo kako se otpušta nakupljena napetost, pa je upravo taj relaksirajući učinak kojeg ova masaža ima na cijelo tijelo razlog njenoj popularnosti.


Na kojem principu djeluje refleksologija?
Umijeće i današnje spoznaje o refleksologiji korak su dalje u tretmanu masaže stopala. Naime, na našim stopalima nalazi se više od sedam tisuća završetaka živaca, koji su podijeljeni u tzv. refleksne točke, odnosno točke ili područja na stopalima. Pravilnim pritiskom na određene točke ili masažom određenog područja na stopalima, potiče se rad pojedinih organa, te se otklanjaju tegobe s određenim dijelovima tijela. Primjerice, vrhovi prstiju predstavljaju glavu, na pregibu stopala nalaze se područja povezana sa srcem i prsnim košem, prema peti područja povezana s probavnim sustavom, itd.


Odakle potječe refleksologija?
Refleksologija počiva na starokineskom vjerovanju u „qi“, odnosno „životnu silu“ ili „duhovnu energiju“. Prema tom vjerovanju, qi protječe kroz cijelo tijelo svakoga od nas. Kada smo pod stresom, naše tijelo blokira qi, što dovodi do disbalansa u tijelu, u konačnici do raznih bolesti. Zadatak refleksologije je da qi nastavi cirkulirati kroz tijelo, te mu vrati balans i na taj način sprječava nastanak bolesti.


Koje su prednosti refleksologije?
Iako refleksologiju ne koristimo za dijagnosticiranje ili liječenje pojedinih bolesti, milijuni ljudi diljem svijeta koriste ovu metodu kao pomoć u liječenju astme, kardiovaskularnih problema, dijabetesa, glavobolja, problema s bubrezima i sinusima, PMS-a i drugih. K tome, ovakav holistički pristup pozitivno utječe na cirkulaciju krvi i limfe, te smanjuje bolove i napetost mišića, te pomaže organizmu u samoozdravljenju.


Prije i poslije tretmana refleksologije
Kao i kod svakog drugog tretmana masaže, nemojte jesti teške obroke barem sat vremena prije dolaska. Pijte puno vode, kako biste ubrzali izbacivanje toksina iz organizma. Prije početka tretmana, svakako se konzultirajte s našim terapeutom, te slobodno napomenite specifične probleme koje imate, odnosno što biste tretmanom htjeli postići. Tretman u pravilu nije bolan, ali biste mogli osjetiti laganu, ugodnu bol u problematičnom dijelu tijelu, kad terapeut pritisne „problematičnu“ refleksnu točku na stopalu. Tijekom tretmana, od velike je važnosti da terapeutu napomenete je li pritisak prejak ili nedovoljno jak.

Najbolji pokazatelj da je tretman bio uspješan jest olakšanje koje ćete početi osjećati otprilike pola sata nakon tretmana. Nakon samog tretmana, trebali biste se opustiti, stoga ne planirajte naporan posao nakon tretmana.