Jesenski i zimski tretmani za bolje zdravlje

Jesenski i zimski tretmani za bolje zdravlje

Članak je izvorno objavljen u rujanskom broju lista “Opatija”


Klimatološka jesen počela je s prvim danom rujna. Vrlo brzo za tim i temperature su se pale za koji stupanj, dani su sve kraći – bez sumnje, nakon dugog i (izuzetno) toplog ljeta, stiže nam jesen. Oni najhrabriji okušat će se u još kojem odlasku na plažu, ali većina će ipak sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorima. To podrazumijeva manje kretanja i aktivnosti, više sjedenja, a s hladnijim danima na stol stiže i „teža“ hrana, pa je pravo vrijeme da se polako počne s fitness planovima, kako se taj „zimski“ režim života ne bi odrazio i na zdravlje. U takve bi se planove vjerojatno trebalo uključiti i povremene odlaske na masažu, te neke druge oblike njege tijela, stoga je nekoliko dobrih ideja i savjeta s nama podijelila Ivana Pejović, vlasnica studija za masažu i njegu tijela „Noa“. Ivana se ovim poslom bavi već više od deset godina, a posljednjih pet njen je studio smješten u sklopu sportske dvorane „Marino Cvetković“. 

Puno je osoba koje zbog suvremenog načina života imaju problema s leđima. Generalno, previše vremena sjedimo, što vrši pritisak na donji dio leđa, a ako k tome puno vremena provodimo za računalom ili na pametnim telefonima i tabletima, „patit“ će i vrat i ramena. Redovitom masažom bolove možemo smanjiti, a kombiniramo li pritom i ciljane vježbe, bolove ćemo u potpunosti ukloniti. Ovakav način života stvara nam različite probleme, stoga je vrlo važno da kada idete na masažu, terapeutu ispričate što je više moguće pojedinosti o vašem načinu života i o vašim boljkama. Na taj ćemo način biti u stanju prilagoditi tretman vašim potrebama. Primjerice, osobi koja radi u uredu i cijelo radno vrijeme provodi sjedeći, u tretman klasične masaže ćemo rado ukomponirati elemente ručne limfne drenaže, kako bismo poboljšali kolanje limfe, ubrzali metabolizam, smanjili otečenost i potaknuli izlučivanje toksina i štetnih tvari iz organizma – govori nam Ivana. 

No, ističe i to da masaža nije samo namijenjena onima koji se manje kreću ili nisu skloni sportu i odlascima i teretanu. Masaže se svakako preporučuju i aktivnim i rekreativnim sportašima, za koje su, primjerice, posebno osmišljeni tretmani sportske masaže. Osim masaže, Ivana preporučuje i neke druge tretmane koje bi prilikom posjeta salonu za masažu i ljepotu trebalo uzeti u obzir, pogotovo tijekom jesenskih i zimskih mjeseci: 

Piling. Tijekom ljeta koža je u većoj mjeri izložena suncu, što pozitivno utječe na zdravlje,  između ostalog, na taj se način obnavljaju zalihe vitamina D3. No, izlaganje suncu također oštećuje kožu, pa bez obzira jeste li koristili kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom ili ne, ujesen je preporučljivo napraviti tretman pilinga za cijelo tijelo. Ovim se tretmanom na prirodan način otklanjaju odumrle stanice kože te se potiče stvaranje novih stanica, a koži se vraća sjaj i mekoća. 

Ručna limfna drenaža. Limfa cirkulira organizmom zahvaljujući kontrakcijama mišića, negativnom tlaku u prsnom košu, pulsiranjem arterija i sličnome, pa razne okolnosti mogu utjecati na sporiji protok limfe kroz organizam, što može uzrokovati češće prehlade, bolove u zglobovima, glavobolje i migrenu, artritis, umor, pa čak i depresiju. Stoga je svako-toliko dobro potaknuti kolanje limfe. U tretmanu se koristi lagani pritisak na mišićna tkiva, usmjeravajući limfu u limfne čvorove. Bolji protok limfe znači poboljšanje imuniteta i sposobnost organizma da se brani od štetnih tvari, virusa i da se rješava toksina.

Brazilska maderoterapija. Ovaj je tretman preporučen osobama koje se bore s tvrdokornim masnim naslagama koje nisu uspjeli otkloniti dijetama ili vježbanjem. U tretmanu se koriste drvene čašice (ili zvona) u kojima se pritiskom na tijelo stvara vakuum, te se pažljivo isplaniranim pokretima pomiču po površini kože. Uz „razbijanje“ masnih naslaga, ova metoda poboljšava cirkulaciju, a posebno je popularna zbog toga što se kod većine ljudi rezultati vide već nakon prvog tretmana. Uz ovaj tretman kombinira se i ručna limfna drenaža kako bi se ubrzala eliminacija toksina iz organizma.

Depilacija. Kad govorimo o „zimskoj“ njezi tijela, treba spomenuti i depilaciju, jer većina smatra da nema potrebe redovito se depilirati tijekom zime. Međutim, nastavite li s tom praksom tijekom zime, barem jednom u šest tjedana, tijekom ljetnih mjeseci dlačice će biti rjeđe i sporije će rasti! 

Aktivnost i zdrava prehrana. Niti jedan „pasivni“ tretman ne može zamijeniti blagodati koje pružaju aktivnost i zdrava prehrana. U Opatiji se nudi podosta opcija, počevši od Fitness centra Dynamic u dvorani, raznih organiziranih grupa za vježbanje joge, aerobica i pilatesa, sve do organiziranog nordijskog hodanja, a ako i niste pobornici organiziranog vježbanja, Lungomare i šetalište Carmen Sylve otvoreni su 24/7 – već pola sata (brze) šetnje dnevno može učiniti razliku koja vam je možda baš potrebna! 

Autor: Elena Vidović
Fotografije: Martina Fiorentin