Čašice koje čine čuda

Čašice koje čine čuda

Cupping se kao tretman pokazao vrlo efikasnim u rješavanju problema s bolovima na određenim dijelovima tijela. U tretmanu se koriste čašice koje se stavljaju na „problematičan“ predio, te se u njima stvara vakuum koji odiže kožu i prokrvljuje tkivo.


Što je cupping masaža?
Cupping  masaža je alternativna masaža duboko usađena u tradicionalnoj  kineskoj medicini,  a neki izvori navode da se ova tehnika koristila i u antičkom Egiptu. Glavni rekvizit u izvedbi ovog tretmana su male čašice pomoću kojih se stvara vakuum, kako bismo poboljšali prokrvljenost pojedinih dijelova tijela i time smanjili ili u potpunosti otklonili bol koja se pojavila uslijed nedostatka cirkulacije.

U izvornim oblicima koristile su se čašice od raznih materijala: stakla, bambusa, glinene posudice, u novije vrijeme koriste se i silikonske. Za stvaranje vakuuma ranije su se koristile (neki ih koriste i danas) zapaljiva sredstva, kojima se zagrijavaju čašica i zrak unutar čašice, nakon čega se ona polaže na tijelo. Kako se čašica i zrak u njoj hlade i stišću, tako se stvara vakuum.

Danas koristimo puno sigurniju metodu: koriste se uglavnom staklene čašice, a za stvaranje vakuuma koristimo namjenske pumpice koje istiskuju zrak.


Kada se odlučiti za cupping masažu?
Nažalost, znanost još nije posvetila dovoljno pažnje ovom tretmanu, pa nema dovoljno znanstveno potkrijepljenih istraživanja o efektima cupping terapije. No, metoda cuppinga i cupping masaža imaju velik broj pobornika diljem svijeta, koji će vam potvrditi kako pomaže kod napetosti i bolova na određenim dijelovima tijela, te da pomaže kod glavobolje.

Pospješuje krvnu cirkulaciju, pomaže pri opuštanju napetosti mišića i pri regeneraciji tkiva. Cupping je efikasan i kao dodatak anticelulitnim programima. Cupping se može primjenjivati i u tretmanima masaže lica, a brojni korisnici tvrde kako im je upravo cupping pomogao s rješavanjem problema akni.


Je li cupping opasan, postoje li kakvi rizici?
U studiju Noa izvodimo samo tzv. „suhi“ cupping, koristeći čašice i vakuum, u kombinaciji s klasičnom masažom. Masaža leđa služi kao uvod u cupping tretman, te se na taj način tkivo “priprema” za sam tretman cuppinga. Svakako napominjemo da ne izvodimo „mokri“ cupping koji podrazumijeva zarezivanje kože i isisavanje toksina iz krvi.

„Suhi“ cupping nije opasan, već predstavlja bezopasan način poboljšanja cirkulacije krvi. Ono na što svakako nakon tretmana morate računati jest blagi podljev na područjima na kojima su bile nanešene čašice, koji će se povući kroz sedam, najviše 10 dana.